Thursday, June 14, 2012

Πάμε Θεσσαλία;

Χαλιαμπάλιας, ένα όνομα όλο χάρη και νοστιμιά…


Δεν βοηθάει το όνομα, είναι γεγονός.
Eλα όμως που βοηθάει ο ουρανίσκος, γιατί μόλις γευτείς τα εκπληκτικά μεζεδάκια στο ανακαινισμένο μαγέρικο του Χαλιαμπάλια στον Βόλο, δεν έχεις παρά να αναφωνίσεις…Γκολ!!!!


Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχέση μεταξύ ταβερνείου και ποδοσφαιριστή, αλλά η επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο την περίοδο του Πάσχα με παρέπεμψε στον παλαίμαχο  ποδοσφαιριστή και στο ηλεκτρονικό ψαχούλεμα της προέλευσης του συγκεκριμένου ονόματος.

Ποιος ήταν ο Χαλιαμπάλιας λοιπόν; Γιατί τόσος ντόρος με αυτό το όνομα; Μέχρι και η Slang.gr αναφέρει πως Χαλιαμπάλιας σε αργκό σημαίνει :Ο χάλιας, τόσο από εξωτερική εμφάνιση, όσο και ψυχολογικά.

Ήταν τόσο άσχημος; Μήπως ήταν μυθικό τέρας; Τι ήταν τελοσπάντων;

Τελικά, ο Χαλιαμπάλιας δεν ήταν τίποτα από όλα αυτά. Ούτε ένας ήταν.Οι Χαλιαμπάληδες σε αυτήν την κοινωνία είναι πολλοί!


Για τους φιλάθλους:

Ο αξιότιμος κος Χαλιαμπάλιας βρίσκεται ακόμα εν ζωή και πρόκειται για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ομάδας του «Γηραιού». Τη δεκαετία του ‘70 θεωρείτο ως ένας από τους πιο σκληροτράχηλους κεντρικούς αμυντικούς της Ομάδας του Ηρακλή κι  έχει συμπληρώσει 280 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής (ουαου!)

Ωστόσο, δεν έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις συμμετοχές του, αλλά για την περιβόητη "Υπόθεση των λουλουδιών", τον Μάη του 1975, καθώς στον ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό, (έληξε υπέρ του δεύτερου 1-2 για το στόρυ), ο Ζαχαρίας δεν αποδέχτηκε ανθοδέσμη στη σέντρα του γηπέδου. Αν την αποδεχόταν, τότε αυτό θα σήμαινε αυτομάτως πως δεχόταν να συμμετέχει σε δωροδοκία από παράγοντα του Παναθηναικού, προκειμένου να αποδώσει λιγότερο από το δέον στον αγώνα.

Ο Πονηρούλης Παναθηναϊκούλης, αρχικά κρίθηκε ένοχος για τα τερτίπια του, ωστόσο λίγο αργότερα αθωώθηκε από την ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του τότε πρόεδρου του(άκουσον, άκουσον!)... Ολυμπιακού. Έτσι τη γλίτωσε, υποβιβαζόμενος στην Β Εθνική.

Έλεος πια με τα διαπλεκόμενα κύριοι!

Ας φάμε κανένα μεζεδάκι τώρα, γιατί όλη αυτή η ίντριγκα μας άνοιξε την όρεξη…


Ο Βολιώτης Χαλιαμπάλιας, ήταν ο καπετάν Ζαφείρης…Καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού, που ταξίδεψε αρκετά χρόνια, «κρατώντας με σθένος το τιμόνι της ζωής», όπως αναφέρει ο Τύπος της τοπικής κοινωνίας του Βόλου. Όταν εγκατέλειψε τα καράβια ανέλαβε την ταβέρνα «Ο Χαλιαμπάλιας» που διατηρούσε επί σειρά ετών ο πατέρας του, στο στενό της οδού Κονταράτου (Βόλος- Downtown) αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για την εξυπηρέτηση και το φαγητό του.

Δυστυχώς σήμερα ο Κάπτεν-Ζαφείρης δεν είναι πια στη ζωή. Το κατάστημα ανακαινίστηκε το 2010 και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση.

Σίγουρα όμως ο νέος ιθύνων γνωρίζει την ιστορία του ταβερνείου και έχει φροντίσει να προσαρμόσει την παράδοση στη σύγχρονη κουζίνα, προσδίδοντας μοντέρνο ύφος και νεωτεριστικές πινελιές στα πιάτα του.

Η παρέα μας προτίμησε για ορεκτικά ψητά λαχανικά, τα οποία ήταν εξαιρετικά ζουμερά και ψημένα όπως έπρεπε, ντοματοκεφτέδες, στους οποίους εύκολα μπορούσε να ανιχνεύσει κανείς το καλό ελαιόλαδο, μανιταρόπιτΑ με Α κεφαλαίο και ουζοκεφτέδες.

Τα κυρίως μας αποζημίωσαν εξίσου:

Παπαρδέλες με τυρί Μετσοβόνε, λαζάνια με σπανάκι (τυχερός αυτός που τα επέλεξε),κοτόπουλο με σάλτσα βασιλικού και φρέσκια τομάτα, κοτόπουλο με τζίντζερ και λεμόνι.

Η συνολική εντύπωση για το μέρος ήταν εξαιρετική.
Καλή τοποθεσία (ο ωραίος καιρός μας επέτρεψε να καθίσουμε στο πλακόστρωτο σοκάκι), καλή πρώτη ύλη, γενναίες ποσότητες στις μερίδες, πλούσιος κατάλογος (και σε πιάτα, αλλά και σε κρασιά καταξιωμένων Ελλήνων Οινοπαραγωγών).


Κι όλα αυτά; Μόνο με 13 ευρώ το άτομο. Ναι, ναι! Μην σταυροκοπιέστε, ω άνδρες Αθηναίοι! Άνετα ο Χαλιαμπάλιας του Βόλου συγκρίνεται με ένα καταξιωμένο Αθηναϊκό μαγέρικο (άντε, «γκουρμέ εστιατόριο», για να τηρήσουμε την ορολογία και τα προσχήματα της εποχής), μόνο που στο θέμα «Τιμή», η επαρχία εξακολουθεί να βάζει στην πρωτεύουσα τα γυαλιά!

Εύγε Μαγνησία! Κοινώς Φόρτσα Θεσσαλία!...Φάγαμε και ήπιαμε και το φχαριστήθηκε ο καταπιώνας μας…

Γι’ αυτό λοιπόν κύριοι σας συνιστώ ανεπιφύλακτα την επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο ταβερνάκι και επίσης υπόσχομαι στον εαυτό μου πως την επόμενη φορά που θα περάσω από το Βόλο θα κάνω σίγουρα μια επαναληπτική γευσιγνωσία στον περιβόητο Χαλιαμπάλια!

ps.Μετά το γεύμα περάστε και μια βόλτα από τη Μινέρβα στην παραλία του Βόλου για μια "Μόκα Σπέσιαλ" ή μια "Πάστα Φούρνου"...Ελληνιστί περικαλώ οι ονομασίες...για να καταλαβαίνουν τα γκαρσόνια του Βόλου...καθώς είναι τόσο "γραφικά και παραδοσιακά" κι αυτά, όσο το καφενείο...


Tips from Foursquare Users

No comments:

Post a Comment