Tuesday, June 19, 2012

ALERIA: Wine Wednesday με το Κτήμα Οινογένεσις.

Κατά την διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μας στα Οινοποιεία της Δράμας, ο Κος Μπάκης Τσάλκος του Κτήματος Οινογένεσις μας ενημέρωσε για την παρουσίαση που θα έκανε το κτήμα του την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο «Aleria». Τότε ήταν που η συνταξιδιώτισσα-οινόφιλη Αρίστη μας μίλησε για το όμορφο νεοκλασικό του Μεταξουργείου με την καταπράσινη αυλή και τα ξακουστά Wine Wednesdays του. Επιστρέφοντας λοιπόν από την Δράμα, κλείνουμε τραπέζι 5 ατόμων στο «Aleria», για την βραδιά του Κτήματος Οινογένεσις.
Το μενού της βραδιάς είχε ως εξής:

ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Γαρίδες με σάλτσα lemongrass και βελουτέ σελινόριζας
Φεγγίτες '11 λευκό (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο)


Μπριάμ με γραβιέρα Αμφιλοχίας
Φεγγίτες '11 ροζέ (Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge)


Ossobuco με πουρέ πατάτας και εστραγκόν
Φεγγίτες '08 ερυθρό (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot)

Τάρτα κεράσι με παγωτό τριαντάφυλλο
Σκέρτσο '11 ροζέ ημίξηρο

ΤΙΜΗ:35,00€

Ups:
1)    Άψογο service από τις πιο γελαστές κ’ in-fashion φάτσες ever. Την ξανθιά σερβιτόρα με το a la garcon κούρεμα την τρελάναμε όλο το βράδυ: «Φέλλι, πιπέριιιιιιιι!!!»
2)    Καλομελετημένο set-menu, με μικρές ατέλειες στην εκτέλεση (σε ότι αφορά στην γεύση και μόνο. Η παρουσίαση των πιάτων ήταν εξαιρετική!), αποτελούμενο από γεύσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με διεθνείς πινελιές (i.e. Ossobuco). Ξεχώρισα τις γαρίδες με σάλτσα lemongrass και το παγωτό τριαντάφυλλο: σλουρπ!!!
3)    Το ντεκόρ. Τις περισσότερες φορές που βρίσκω λίγο χρόνο για να γράψω ένα εστιατοριακό σχόλιο επικεντρώνομαι στις γεύσεις και κατά κάποιο τρόπο «ξεχνάω» τον χώρο που τις πλαισιώνει. Μετά την επίσκεψή μου στο «Aleria» όμως, η συνήθεια μου αυτή άλλαξε συλλήβδην! Δειπνήσαμε στον καταπράσινο κήπο του «Aleria» και όλος ο χώρος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ήταν προσεγμένος μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.  Η διακόσμηση είναι ένα κράμα art deco και mix-and-match στοιχείων, και η χρωματική αρμονία των αταίριαστων φαινομενικά αντικειμένων είναι αυτό το κάτι που κάνει την διαφορά στην αισθητική του μαγαζιού. Respect στον υπεύθυνο διακόσμησης!!!  
4)    Ο Κος Μπάκης Τσάλκος. Ταξίδεψε από την Δράμα για να είναι παρών την βραδιά της παρουσίασης του Κτήματος Οινογένεσις στο «Aleria» (κάτι που δεν έκανε ο Κος Δουλουφάκης σε αντίστοιχη οινική βραδιά στο Βασίλαινας…) και προσέφερε απλόχερα, σε μεγάλες πραγματικές ποσότητες, τους «Φεγγίτες» του. Σε όλη την διάρκεια του δείπνου τα κρασιά έρεαν άφθονα στα ποτήρια μας!  Merci…

Downs:
1)    Οι μικρές γευστικές αστοχίες. 


Μετά από εκείνη την βραδιά διάβασα πολλά κ’ καλά για τον πρώην chef του εστιατορίου Λεωνίδα Κουτσόπουλο και τον νυν chef Κομνηνό Μουφλουζέλη, και περιμένω πως και πως την επόμενη επίσκεψη μου στο «Aleria»!!!

ALERIA (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 52 22 633.)

"Για τη μαγειρική στο σπίτι χρειάζεσαι δύο ανθρώπους: έναν που να τον αγαπάς για να του μαγειρέψεις και έναν που να σε αγαπάει για να κάνει τη λάντζα".
 (Λεωνίδας Κουτσόπουλος, ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ 13 Φεβρουαρίου 2010)





Tips from Foursquare Users

Thursday, June 14, 2012

Πάμε Θεσσαλία;

Χαλιαμπάλιας, ένα όνομα όλο χάρη και νοστιμιά…


Δεν βοηθάει το όνομα, είναι γεγονός.
Eλα όμως που βοηθάει ο ουρανίσκος, γιατί μόλις γευτείς τα εκπληκτικά μεζεδάκια στο ανακαινισμένο μαγέρικο του Χαλιαμπάλια στον Βόλο, δεν έχεις παρά να αναφωνίσεις…Γκολ!!!!


Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχέση μεταξύ ταβερνείου και ποδοσφαιριστή, αλλά η επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο την περίοδο του Πάσχα με παρέπεμψε στον παλαίμαχο  ποδοσφαιριστή και στο ηλεκτρονικό ψαχούλεμα της προέλευσης του συγκεκριμένου ονόματος.

Ποιος ήταν ο Χαλιαμπάλιας λοιπόν; Γιατί τόσος ντόρος με αυτό το όνομα; Μέχρι και η Slang.gr αναφέρει πως Χαλιαμπάλιας σε αργκό σημαίνει :Ο χάλιας, τόσο από εξωτερική εμφάνιση, όσο και ψυχολογικά.

Ήταν τόσο άσχημος; Μήπως ήταν μυθικό τέρας; Τι ήταν τελοσπάντων;

Wednesday, June 13, 2012

Drama Queen..... of Macedonian vineyards - Part I



Macedonia represents one of the oldest and finest wine-making regions in Greece. Drama is probably the "hotspot" of this operation in terms of activity and attention.  During the last 30 years, a continuous and significant investment in capital and human resources had regenerated the ancient tradition of the region. Starting in the mid 80's from a small village named Adriani on the outskirts of Drama, a signifcant number of producers started cultivating foreign varieties (in the beginning) and later on various Greek varieties which adapted well and steadily produce fine wines.

Monday, June 11, 2012

Βασίλαινας: Βραδιά οινογνωσίας με το Οινοποιείο Δουλουφάκη στις 14/6/2012.

Την Πέμπτη 14/06/12 το Βασίλαινας υποδέχεται στον χώρο του (Σάλα ή ταράτσα; Άγνωστο ακόμα…) το Οινοποιείο Δουλουφάκη.

Η οινική παράδοση της οικογένειας Δουλουφάκη ξεκινάει από το 1930, και σήμερα τα ινία αυτής της αμπελοοινικής οικογένειας έχουν περάσει στα χέρια Νίκου Δουλουφάκη. Ο Νίκος Δουλουφάκης σπούδασε οινολογία στο Piemonte της Ιταλίας και σήμερα ως υπεύθυνος παραγωγής έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στον εκσυγχρονισμός του οινοποιείου και στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων. Το οινοποιείο και οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έκτασης 70 στρεμμάτων βρίσκονται στις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης, και στην περιοχή αυτή καλλιεργούνται σήμερα τοπικές ποικιλίες όπως Βιδιανό, Βηλάνα, Λιάτικο, Κοτσιφάλι, αλλά και διεθνείς όπως Syrah, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Chardonnay κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του 2000 οι αμπελώνες του οινοποιείου έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας με εποπτεύοντα οργανισμό την ΔΗΩ και τα κρασιά του οινοποιείου Δουλουφάκη φέρουν πλέον το σήμα "Προϊόν Βιολογικής Γεωργίας".

Το μενού της βραδιάς θα είναι το εξής:


ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ταραμοσαλάτα με τραγανές αραβικές πίτες και γαύρος μαριναρισμένος
Δάφνιος λευκός  2011 (βιδιανό)

Ψητό φιλέτο τσιπούρας με σάλτσα από βανίλια και πορτοκάλι επάνω σε λαχανικά
Άσπρος Λαγός λευκός (βιδιανό) 2011 

Κριθαρότο με φραγκοστάφυλα, πικρή σοκολάτα και μανιτάρια
Άσπρος Λαγός ερυθρός 2009 (cabernet sauvignon)

Χοιρινά φιλετινια, μαριναρισμένα και μετά ψητά με λαχανικά και τσίπς πατάτας
Sangiovese 2008

Millefeuille με φρούτα και μαρμελάδα από βερίκοκο
Malvasia di Candia aromatica 2010

ΤΙΜΗ:35,00€


Σκέφτομαι από τώρα την στιγμή που θα δοκιμάσω το βαρελίσιο Βιδιανό και την Κρητική εκδοχή του Sangiovese!!!


Friday, June 8, 2012

Σπονδή: αστέρια Michelin στον αττικό ουρανό…

Κάθε φορά που πρόκειται να επισκεφθώ ένα εστιατόριο αξιώσεων με πιάνει δέος. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την «Σπονδή» που κατά κοινή ομολογία είναι το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, και το μόνο με δύο αστέρια Michelin στην χώρα μας. Από τον καιρό που άρχισα να ασχολούμαι δειλά δειλά με την γαστρονομία, η «Σπονδή» ήταν μέσα στο top 10 του προσωπικού μου dinning bucket list, αλλά οι a la carte τιμές του εστιατορίου ήταν σχεδόν πάντα απαγορευτικές για το δικό μου βαλάντιο. Μετά την έναρξη του θεσμού των Χρυσών Σκούφων όμως, και την ετήσια «Γιορτή Γαστρονομίας» που τους ακολουθεί, το όνειρο της Σπονδής άρχισε να μοιάζει εφικτό σιγά σιγά.       

Την άνοιξη του 2012 λοιπόν, το project «Σπονδή» λαμβάνει επιτέλους σάρκα κ’ οστά! Καταφέρνουμε να κάνουμε κράτηση για το μενού των Χρυσών Σκούφων κ’ έτσι ένα βράδυ του Μαΐου λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ το κόκκινο «λεωφορθηγάκι» μας ξεκινά για νέες περιπέτειες στην περιοχή του Παγκρατίου. Πλησιάζοντας  στην Πύρρωνος είδα την είσοδο του νεοκλασικού στο οποίο στεγάζεται το εστιατόριο. Αναρωτήθηκα ενδόμυχα αν ο ταπεινός ουρανίσκος μου θα φανεί άξιος των περιστάσεων και το στομάχι μου έγινε κόμπος.