Thursday, January 26, 2012

Michael Weiss (Culinary institute of America)

Moschofilero, Assyrtiko, Agiorgitiko, Xinomavro... Michael Weiss (Culinary institute of America) talks about Greek Wine Varieties, their food pairings and his young Students. Moschofilero is the best introductory wine for young people.For more sophisticated palates there is Assyrtiko, Xinomavro and Agiorgitiko. Veronique Rivest talks about Moschofilero from Mantinia and compares it with international grape varieties. Learn more about New Wines of Greece at: http://newwinesofgreece.com I think checking the related videos from YouTube is also very interesting...

Tuesday, January 24, 2012

Κόκκινα κρασιά έως 15 € που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν.

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Grenache, Gamay, Refosco, Sangiovese, Nebbiolo, Zinfandel, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά. Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει κάποιες από τις παραπάνω ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Ποικιλίες που από μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες, μας δίνουν πολύ ωραία μονοποικιλιακά και πολυποικιλιακά κρασιά. Μπορεί να μην έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να αναλύσουμε τι σημαίνει η κάθε ποικιλία κ’ από πού κρατάει η σκούφια της,  σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε λίγα λόγια για αυτές που έχουμε δοκιμάσει και μας άρεσαν.

Πάμε να δούμε μερικά ξηρά κόκκινα κρασιά που μας άρεσαν πολύ κ’ που έχουν καλή σχέση ποιότητας - τιμής.

Monday, January 23, 2012

Some interesting Greek Wines links

Asyrtiko
I discovered some very interesting sites for Greek Wines that I want to share:
  • http://www.allaboutgreekwine.com founded from Sofia Perpera targeting US and Canada. A good presentation of Greek grape varieties and wine making regions of Greece.  Don't miss the list of selected Greek Restaurants in the US.
  • http://greekwineworld.net/ is also very interesting
  • and a quite alternative approach is the Cycling For Wine "movement" http://www.cycling4wine.gr/. I am tempted for some mountain cycling with wine drinking, hmm....
Enjoy Reading.

Monday, January 16, 2012

Mama Roux – Hip new place in town


Νέα άφιξη στην πόλη εδώ και λίγο καιρό!!!
Να κάτι που έλειπε από το κέντρο της Αθήνας: ένας all day χώρος για φαγητό, καφέ, ποτό και μουσική. Ένας χώρος ανάλαφρος σε αισθητική και διάθεση, με γευστικές επιρροές από πολλές γειτονιές του κόσμου (Νότια Αμερική, Συρία κτλ.).
Μαθαίνουμε για το μαγαζί αυτό πριν από 2 μήνες περίπου, αλλά όλο κάτι προκύπτει και δεν τα καταφέρνουμε να πάμε. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου όμως και την πρώτη Κυριακή του 2012 μετά την Πρωτοχρονιά κανονίζουμε να πάμε στο Mama Roux για Sunday Brunch.

menu-sous plat»  προσγειώθηκε γρήγορα μπροστά μας κ’ δώσαμε την παραγγελία μας. Από αλμυρά δοκιμάσαμε αφράτες κ’ καθόλου λιπαρές ομελέτες (με ντομάτα-τυρί κ’ με σολομό και cream cheese), γευστικό bagel με τυρί, σολομό κ’ κάπαρη, και αξιοπρεπές burger με ολόκληρο τηγανητό αυγό πάνω στο μπιφτέκι, συνοδευόμενο από french fries κ’ green salad. Στα γλυκά ήμασταν πιο φειδωλοί και έτσι γευτήκαμε μόνο τα αέρινα pancakes με παραδοσιακό σιρόπι σφενδάμου κ’ μυρωδάτες μαρμελάδες βατόμουρο/βερίκοκο (την επόμενη φορά πρέπει να δοκιμάσουμε και τα French toasts, ε?).   Δροσιστήκαμε με ανάμεικτους φυσικούς χυμούς, και ο πιο τυχερός από εμάς με ένα spicy Bloody Mary. Τελειώσαμε πιάνοντας ψιλή κουβέντα πάνω από τα φλιτζάνια με τους καλοφτιαγμένους espressos & cappuccinos μας.

Friday, January 13, 2012

Kalo 3ekinhma

Auto to blogger trwgetai. Den mou lete grafoume oti theloume i mono professional reviews?
Poios to diavazei? Dhladh pws to vriskei kaneis?

A "Master of Wine" from Greece.

Παραπέμπω σε μια συνέντευξη του Κ. Λαζαρίδη στο "Sorbet". Έχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις νομίζω. Μου άρεσε ειδικά πάρα πολύ η τελευταία του πρόταση:

"Συγκεκριμένα για το ελληνικό κρασί, έχω πια πεισθεί πως δεν μπορείς να το αγαπήσεις, να το εκτιμήσεις και να το καταλάβεις αν δεν έχεις μια καλή ιδέα του τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να δεις αν ο γιος σου έχει πραγματικό ταλέντο στο μπάσκετ, δεν πρέπει να έχεις δει και λίγα παιγνίδια NBA;" Σωστός-πολύ σωστός και ισχύει και για πολλά πράγματα πέρα από το κρασί.

Enjoy.

Wednesday, January 11, 2012

Cucina Povera - comfort food


Τελευταία φορά πήγα στο Cucina Povera πριν από 3 εβδομάδες με γυναικοπαρέα. Πέρασα ωραία για άλλη μια φορά κ’ είπα στον εαυτό μου πως πρέπει να το επαναλάβω σύντομα.
Κανονίζω λοιπόν χθες μάζωξη για 6 φίλους. Ένα group «multi-culti» (άνδρες-γυναίκες, κομπιουτεράδες-οικονομολόγοι-συγγραφείς-δικηγόροι) με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το «καλό» φαγητό. Φαγητό προσεγμένο, ψαγμένο και φυσικά νόστιμο.
Αρχίσαμε το γευστικό μας ταξίδι με βελούδινη μανιταρόσουπα με κάστανο κ’ φρυγανισμένο ψωμάκι με κατσικίσιο τυρί στο πλάι. Συνεχίσαμε με τα ορεκτικά:  νόστιμη σαλάτα άσπρο-κόκκινο λάχανο, μπέικον φλούδες τυριού κ’ οξύμελι, δροσερή τερίν κοτόπουλου, ονειρεμένη παντζαροσαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί, ορτύκια με μπέικον, ψητά λαχανικά και πουρέ σελινόριζας (λίγο κρύα για τα γούστα μου τα ορτύκια).
Προχωρήσαμε με τα κυρίως (περιττό να πω πως έχουμε αρχίσει να φουσκώνουμε πριν φτάσουμε στα κυρίως, μιας και όλες οι μερίδες είναι γενναίες σε αυτό εδώ το μαγαζί): Πάπια με γλυκόξινη σάλτσα, βύσσινα, λάχανο τουρσί κ’ άψογες baby πατατούλες αρωματισμένες με δεντρολίβανο.  Φραγκόκοτα με σάλτσα πορτοκάλι, κρεμμύδια τυλιχτά με μπέικον κ’ πουρέ σελινόριζας (αυτός ο πουρές είναι όλα τα λεφτά). Ζουμερό μυλοκόπι κ’ σολομός με λαχανικά στην λαδόκολλα. Μπακαλιάρος με exceptionnel ρεβυθάδα (η ρεβυθάδα τα «σπάει»).  
Τελειώσαμε με τα γλυκά μας: υπέροχη ζεστή τάρτα αχλαδιού με σάλτσα butterscotch κ’ παγωτό βανίλια (Chapeau!), προφιτερόλ γεμιστά με παγωτό καραμέλα να κολυμπούν μέσα σε sauce bitter σοκολάτας (λιποθυμώ…) και δροσερό μιλφέιγ με κρέμα μανταρινιού κ’ παγωτό σοκολάτας.
Είναι περασμένα μεσάνυχτα όταν αποχωρούμε από το Cucina Povera, με βαρύ στομάχι αλλά με ανάλαφρη καρδιά κ’ χαμογελαστά πρόσωπα…
Ήρθε η ώρα λοιπόν για τον απολογισμό της χθεσινής βραδιάς!!!
Ups:
1)       Η σχέση ποιότητας-τιμής.  Παραγγείλαμε 6 πρώτα, 3 ορεστικά, 6 κυρίως, 3 γλυκά και 2 μπουκάλια κρασί κ’ πληρώσαμε 42 ευρώ το άτομο. Βέβαια, τώρα με την κρίση θα μπορούσαν να κατεβάσουν λίγο τις τιμές στα κυρίως (ο μέσος όρος είναι τα 15 ευρώ).
2)       Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά μιας και ο chef διαμορφώνει το μενού του ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο στην αγορά. Thumbs Up για τον chef Κλεομένη Ζουρνατζή !!!
3)       Η κάβα κ’ ο sommelier Γιάννης Καϋμενάκης. Πάνω από 300 ετικέτες από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία κ’ Ισπανία. Viva il Mediterraneo!!!
4)       Το ντεκόρ. Μ’ αρέσει απίστευτα που χρησιμοποιούν βότανα στην διακόσμηση του μαγαζιού. Ματσάκια ρίγανης, ξύλα κανέλλας και φύλλα δάφνης δεμένα περίτεχνα με χρωματιστές κορδέλες, να κρέμονται από την οροφή και από την κουπαστή στα κάγκελα του παταριού κ’ της εσωτερικής σκάλας.
5)       Ο διακριτικός φωτισμός.
6)       Ο σερβιτόρος απάντησε αμέσως σε απορία μας σχετικά με συστατικό της μανιταρόσουπας (horseradish ή ginger, ε?). Η συνεργασία μεταξύ chef κ’ service, δείχνει σεβασμό στον πελάτη κ’ αγάπη για αυτό που κάνουν.
Downs:
1)       Ο κακός εξαερισμός/κλιματισμός. Αν τύχει και κάτσεις κάτω από κλιματιστικό θα «φουντώσεις».
2)       Μερικά πιάτα είναι λίγο πιο αδύναμα από άλλα.

Allora ci vediamo presto “Cucina Povera”.

Cucina Povera (Ευφορίωνος 13 & Ερατοσθένους, Παγκράτι), Τηλ. 210 7566 008

Tips from Foursquare Users:

Tuesday, January 10, 2012

Πάμε Cucina Povera για επιβεβαίωση (chic!) των εξαιρετικών εντυπώσεων της τελευταίας μας επίσκεψης. Προφάσεις φυσικά ... Αύριο οι νέες εντυπώσεις από τα πιάτα της βραδίας.

mama Roux - brunch time

Brunch @ mama ROUX on Sundays! Cosy feeling, nice atmosphere, service can become better. What do you think?

Yiam!

Welcome! Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την καταγραφή των γευστικών ταξιδιών μας στα εστιατόρια της Αθήνας και των περιχώρων! Χωρίς φόβο και πάθος, ορκιζόμαστε να λέμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για αυτά που μας "πασάρουν" ή μας "σερβίρουν με μεράκι" στα διάφορα στέκια και, επιτέλους, να καταλήγουμε-με βάση το δικό μας γούστο πάντα- σε αυτά που αξίζει να επισκέπτεται κανείς ξανά και ξανά προκειμένου να νιώθει λίγη χαρά στον "καταπιώνα" του!...Ανάψτε μηχανές και φύγαμε!...Καλοτάξιδοι! Mavel.

Monday, January 9, 2012

Καλό γευστικό ταξίδι

Επιτέλους - ξεκινάμε να καταγράφουμε gourmet περιπέτειες εντός και εκτός Αθηνών, εντός και εκτός Ελλάδος. Καλό γευστικό ταξίδι στην παρέα!