Friday, July 27, 2012

ΒΑΡΟΥΛΚΟ: Ψαρο-ιστορίες στους σύγχρονους ρυθμούς της πόλης …

Πηγή: http://www.varoulko.gr/
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου, είχα τα γενέθλια μου. Μην ρωτήσετε τα πόσα έκλεισα, σας παρακαλώ… Είπα λοιπόν, να γιορτάσω αυτά τα «κομβικά» κατ’ εμέ γενέθλια σε ένα μέρος που αγαπώ πολύ: στο "Βαρούλκο".   Έκλεισα λοιπόν τραπέζι μια εβδομάδα πριν. Μέχρι να έρθει η Παρασκευή είχα μια απίστευτη χαρά στην ιδέα και μόνο πως θα επισκεφθώ το εστιατόριο στο οποίο δημιουργεί ο Λευτέρης Λαζάρου. Είχα να πάω εκεί από πέρυσι το καλοκαίρι (ας όψεται η κρίση…), και είχα αναπολήσει τις γεύσεις του.     

Το degustation μενού της βραδιάς είχε ως εξής:

ΜΕΝΟΥ

• Καρπάτσιο λαβράκι μαριναρισμένο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κριτσά - Γαία με σορμπέ ντομάτας

• Αβγοτάραχο Μεσολογγίου σε φωλιά αβγού

 • Καλαμάρι τεμπούρα με χυμό κολοκύθας

• Ριζότο με οξύτητες φρούτων και γαρίδες

• Φέτα ψάρι μαγιάτικο με πουρέ αγκινάρας αρωματισμένος με σέλινο

• Μους σοκολάτας ελαιόλαδο με παγωτό βανίλια, συνοδευμένο από κριτσίνι πραλίνας, σάλτσα φραμπουάζ και φρέσκια ρόκα

ΤΙΜΗ: 50,00€

         
Ups:
1)       O chef pâtissier, Δημήτρης Χρονόπουλος και η mousse σοκολάτας του. Un dessert incroyable!!!  Όσες φορές και αν έχω επισκεφθεί το Βαρούλκο πάντα τα επιδόρπια είναι εξαιρετικά. Τί να πρωτοθυμηθώ; Το σοκολατένιο πούρο με τα φύλλα χρυσού ή την κρέμα nemelaka, με το ζελέ framboise και το spiral καραμέλας;     

2)       Το καλοκαίρι, το δείπνο σερβίρεται στην βεράντα του τελευταίου ορόφου του εστιατορίου, με υπέροχη θέα στην Ακρόπολη. Αν και ο διάκοσμος της χειμερινής σάλας του Βαρούλκου είναι, ομολογουμένως προσεγμένος κ’ χρωματικά άρτιος, την καλοκαιρινή περίοδο η ταράτσα του εστιατορίου είναι αυτή που κλέβει την παράσταση. Το μόνο αρνητικό στοιχείο του εξωτερικού χώρου είναι η έλλειψη δροσιάς, καθώς τα διπλανά κτίρια εγκλωβίζουν το βραδινό αεράκι. Είναι κρίμα που η βεράντα δεν έχει ανεμιστήρες υδρονέφωσης, γιατί δεν μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί ούτε την θέα, ούτε το φαγητό λόγω ζέστης και υγρασίας.        

Downs:
1)       Το service. Καθώς αναφερόμαστε στο δεύτερο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας, με βάση τις κριτικές κ’ τα βραβεία γαστρονομίας, νομίζω πως μπορώ να είμαι λίγο περισσότερο αυστηρή. Ενδεικτικά λάθη του service: (α) Τα ποτήρια του νερού ήταν (σχεδόν) μονίμως άδεια. (β) Ζητήσαμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι για το risotto, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ στο τραπέζι μας. (γ) Η σερβιτόρα έφερε για κουβέρ ένα καλαθάκι με 7 ατομικά ψωμάκια, ενώ στο τραπέζι ήμασταν 4 άτομα. Έτσι, αναγκάστηκε να μοιράσει το ένα ψωμάκι σε δύο μέρη κ’ δεν ξανασέρβιρε ψωμί για το υπόλοιπο του δείπνου. (δ) Η πρώτη φιάλη κρασί (Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό, πάντρεμα Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο) ήρθε στο τραπέζι μας σχεδόν ζεστή. Unacceptable!!!    
 
2)       Όχι τόσο καλά εκτελεσμένο set-menu αυτή την φορά. Έχω δειπνίσει και άλλες φορές στο Βαρούλκο, όμως το συγκεκριμένο menu δεν με ενθουσίασε γευστικά. Αν και η παρουσίαση των πιάτων ήταν όπως πάντα εξαιρετική, σε ότι αφορά στην γεύση ξεχώρισα μόνο το καλαμάρι τεμπούρα με χυμό κολοκύθας, το ριζότο με οξύτητες φρούτων και γαρίδες, και την εξαιρετική mousse σοκολάτας.
 

 
Overall impression: Θα προσπεράσω τις μέτριες εντυπώσεις τις συγκεκριμένης βραδιάς και θα  ξαναπάω στο Βαρούλκο με την πρώτη ευκαιρία! Είμαι σίγουρη πως οι μνήμες από το μπαρμπούνι πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί, σε συνοδεία mousse καπνιστής μελιτζάνας και coulis από πιπεριά Φλωρίνης, καθώς επίσης το κους-κους με καλαμάρι, την σαλάτα φακής με μπακαλιάρο, και τα αχνιστά μύδια με φινόκιο και ginger, θα με οδηγήσουν και πάλι στην πόρτα του…

ΒΑΡΟΥΛΚΟ

Πειραιώς 80, Κεραμεικός, Αθήνα
Τηλ.: 210 5228400
Τιμή κατ’ άτομο: € 60-80
Ανοιχτά: Μόνο βράδυ, Κυριακή κλειστά.





No comments:

Post a Comment