Wednesday, February 29, 2012

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
www.drinking.gr

Το κρασί των 8

Σαν το Δελτίο των 8μμ ένα πράγμα, αλλά τελείως διαφορετικό. Γιατί αντί να δεις ειδήσεις και να μελαγχολήσεις βάζεις ένα ποτήρι κρασί και χαλαρώνεις, εκεί γύρω στις 8 με 9 το βράδυ. Και ποια είσαι εσύ που τα κάνεις όλα αυτά; Μία ακόμα μαμά με πρόγραμμα τόσο γεμάτο όσο δεν πάει άλλο.
Εκείνη την ώρα δεν θες κάτι σκληρό γιατί θα σου πέσει βαρύ, δεν θέλεις κάτι γλυκό (πχ λικέρ) γιατί θα σε λιγώσει, δεν θέλεις κάτι χωρίς αλκοόλ, γιατί κακά τα ψέματα λίγο αλκοόλ το ζητά ο οργανισμός σου και δεν θέλεις μια μπύρα, γιατί την πίνεις στο άψε σβήσε. Το κρασί είναι καλή παρέα, πίνεται γουλιά γουλιά, το άρωμά του σου γαργαλά τη μύτη και η γεύση του σου ανοίγει ελαφρώς την όρεξη.
Λευκό, ροζέ ή κόκκινο, βρίεσκεις το κατάλληλο ανάλογα τις προτιμήσεις και τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο, θέλεις να έιναι εκφραστικό, τα αρώματά του να δείχνουν το δρόμο της απόλαυσης, και η γεύση του να φέρνει μνήμες από τα βράδια που έπινες ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο μπαρ της πόλης. Οχι για να αναπολείς και να λυπάσαι αλλά για να θυμάσαι και να χαίρεσαι. Ωραία τότε, ωραία και τώρα. Θέλεις να να είναι απαλό, να μην έχει έντονες ταννίνες και κάνουν το στόμα σου στυφό και να αγγίζει βελούδινα τον ουρανίσκο. Λευκό, ροζέ ή κόκκινο θες ένα κρασί να σου τονώσει τις αισθήσεις και να σου πάρει τις εντάσεις.
Αυτό το κρασί, το κρασί των 8, κάνει θράυση σας λέω. Διότι είμαστε πολλές τελικά οι μαμάδες που περιμένουμε πως και πως το βράδυ, όταν το βλαστάρι μας θα κοιμηθεί ή θα το αναλάβει ο μπαμπάς του (όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση) και θα βάλουμε ένα ποτήρι κρασί αναζητώντας τρόπους να επαναφορτιστούμε. Στην υγεία μας λοιπόν και την επόμενη φορά που θα βρεθούμε θα κλείσουμε συνομωτικά το μάτι και θα ανοίξουμε την κουβέντα ρωτώντας “Sauvignon Blanc ή Αγιωργίτικο;”.

Η Μαρία Δήμου είναι Φυσικός (απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών). Μετά τη Φυσική, παρακολούθησε μαθήματα οινολογίας (Τμήμα Οινολογίας, ΤΕΙ Αθηνών) και μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση, στο μάρκετινγκ και στη γευσιγνωσία κρασιών (OIV Master of Science in Wine Management).

No comments:

Post a Comment